En ny artikel och ett kåseri publicerat

Naturfotomagasinet, där jag även är chefredaktör,  publicerade jag i nya numret två stycken texter. En artikel som handlar om att fotogradera fornlämningar och ett kåseri om vårkänslor. Båda artiklarna finner du på Naturfotomagasinet nummer 4:2012

Vårkänslor

Efter vinterkylan är det ofantligt skönt att låta den morgontrötta solen smeka värme över ett annars blekt ansikte. Snart är det vår, det känns i luften och hörs på fåglarnas kvitter. Isen ligger fortfarande kvar på våra små insjöar och gölar. Däremot kan besökaren mötas av dova knackningar från något där under ytan som vill släppa loss rörelsen i vattnet igen. Det är inte långt kvar tills de första blåklockorna slår upp sina blad och välkomnar oss in i deras vardagsrum. Snart är du här våren, och som jag har längtat. Längtat för att djuren och fåglarna ska få en enklare tillvaro.

Från bautastenar till skärvstenshögar – Fornlämningar som fotomotiv

Fornlämningar finns överallt omkring oss. Jag kan lova dig att du någon gång har fotograferat ett fornminne, kanske till och med utan att veta om det själv. Kulturskatterna du eftersöker finns i skogarna, på åkrarna och mitt inne i staden.

Jag har en fem och ett halvt års lång akademisk utbildning i arkeologi, en magister examen från Visby högskola och Uppsala universitet. Jag har även arbetat som arkeolog i områden kring Uppsala. Jag har då haft en rent akademisk och empirisk inriktning på vad en fornlämning och kulturarv är. I min magisterexamen hade jag en kritisk åsikt om konsekvenserna för en mer postmodern inriktning inom arkeologi och kulturhistoria. I och med fotograferingen har jag ändrat min åsikt. Inte som en akademisk ståndpunkt utan snarare som en privat infallsvinkel på att fornlämningar i landskapet kan frambinga både känslor och tankar hos betraktaren. Inte minst har fotograferingen hjälpt till att vidga min vy gällande vårt gemensamma förflutna.

Olycksfåglar –  250 mm (1/250. F22. Iso 400, Pentax K5) –2011-03-11