Det naturfotografiska valet

Naturfotografen Magnus Persson skrev i augusti ett inlägg som handlade om de val vi gör som naturfotografer. Textstycket handlade om de känslofokuserade fotografiska och tekniska val som vi gör ute i fält. Både medvetna och omedvetna. Det är självklart så att vi inför varje fotografiskt ögonblick gör de tekniska och bildmässiga val som vi anser och tror kommer att resultera i det mest givande resultatet.

Jag vill gärna utöka denna diskussion med att vi naturfotografer även efter själva exponeringen i skog och mark gör några helt avgörande val. Ett av dessa är urvalet som resulterar i vilka bilder vi väljer att spara, presentera, skriva ut och publicera. Ytterligare ett val som vi gör är hur vi som personer och individer väljer att presentera oss för en bredare allmänhet. Detta återspeglar de båda två överstående momenten, det vill säga valet av känslan och tekniken inför exponering och sedan efterarbetet som innebär valet av bild(er). Genom dessa två moment har vi skapat oss en personlig prägel, vi blir naturfotografer. Du har gjort de val som representerar dig som fotograf. En tänkare, en biolog, en känslomänniska eller en realist.

Det finns enligt min mening tre stycken steg i det naturfotografiska valet och dessa är:

 • Valet av tekniska inställningar och känsla (exempelvis brännvidd, slutartid, bländare och sökandet efter linjer och associationer i bilden)
 • Valet av fotografier. Kort och gott de bilder vi väljer att publicera på en blogg eller ger plats på en fotoutställning.
 • Exponeringen + valet av fotografier resulterar i den person vi presenterar oss som genom våra bilder.

Naturfotografen (jag)

9 Comments

 1. Gunnar 06 oktober 2010

  Jag kan bara hålla med dig i ditt resonemang. För min egen del tror jag att det beror på att min bild är inte färdig bara för att jag har fångat den på mitt minneskort. Då jag fotograferar i RAW så måste jag också framkalla den efteråt. Det har hänt flera gånger att man vill ha bilden kallare, varmare eller med ett visst färgstick. Man testar lite hur mörk eller ljus man har bilden. Man gör precis som du säger ett val efter exponeringen.

  Jag gör också val när det gäller min hemsida eller en fotoutställning. Ofta vill man gärna ha någon sk röd tråd. Man vill inte att bildinnehåll ska spreta allt för mycket eller ha bilder som är princip samma.

  Jag tror att man har möjligheten att välja som är en del varför man tycker det är roligt med fotograferingen.

  /Gunnar

 2. Karin 07 oktober 2010

  Intressant! Jag har nog inte tänkt så mycket på vilka inställningar jag föredrar men däremot nyligen har det slagit mig vilka motiv jag dras till och vad jag tycker om för slags kompositioner. Men börjar jag fundera lite så kommer det nog fram ett mönster hur jag går tillväga och vad jag föredrar för exponering…så du har nog alldeles rätt. Intressant också vad man väljer för bilder att visa…det kan jag tycka är svårt men jag brukar gå på magkänslan. / Karin

 3. Niklas 08 oktober 2010

  Gunnar > Jag håller med dig. Det finns även val vissa naturfotografer gör i själva efterbehandlingen. Det är också ett val – om man väljer att efterbehandla eller inte. Som regel i 99 procent av fallen väljer jag att inte göra några större ingrepp som exempelvis, ändrad vitbalans, fyllnadsljus, exponering m.m. Däremot tillför jag nästan alltid lite kontrast till mina bilder i efterhand. Jag tror precis som du att valmöjligheten är det som gör fotograferingen så intressant och rolig. I alla moment där valet finns naturligtvis..

 4. Anna 08 oktober 2010

  Visst funderar man ibland på vilka bilder man vill visa för andra om man ska göra en utställning eller vara med i en tidning t.ex. Lite bottnar det nog i frågan vem är jag eller vem vill jag vara som naturfotograf? Några gånger har andra fått välja ur ett urval av mina bilder och det blir inte alltid den eller de bilder jag själv hade valt att lyfta fram.

  /Anna

 5. Niklas 11 oktober 2010

  Karin > Kul att du uppskattade det lilla textstycket. Jag tror att man som fotograf i alla fall i bakhuvudet ska ha med sig att våra bilder också bygger på flera val – mer än själva exponeringen, tekniken och val av objektiv ect. Även jag går på magkänsla många gånger, men en bild som jag tycker är lysande kan ju för andra uppfattas som helt intetsägande. Det är ett vågspel mellan olika val vi gör som fotografer och personer.

 6. Niklas 11 oktober 2010

  Anna > Det är alltid en bra idé! Att låta någon annan ”värdera” bilderna. Som har påtalats så många gånger förr är smaken olika.
  /Niklas

 7. Thorsten Klint 13 oktober 2010

  Hej Niklas !

  Goda och tror jag mycket viktiga tankar – skulle du ha något emot att jag använde mig av din uppställning i en föreläsning jag ska ha om ett tag ? Ha de´ Thorsten

 8. Niklas 13 oktober 2010

  Thorsten > Det går givetvis bra! Om du nämner mig som referens ;-)

  /Niklas

 9. [...] i sin tur till kontexten med våra Naturfotografiska val som tidigare har presenterats i ett inlägg här på [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>