Mina väsen

För er som har följt bloggen vet att jag tror på små gråa nissar under husgrunden, skogsrået och trollet med en stor knotig gren till näsa. Jag vill tro, därför tror jag. Jag måste släppa alla tankar om logik, verklighet och vetenskap. Det känns befriande att kunna träda in i en annan värld och detta är också något som jag behöver göra för att skapa de fotografier som jag önskar. Den personliga stilen, med andra ord fotografier som är präglade av ditt eget avtryck, en form av jag-specialitet har i det senaste präglat naturfotografiska diskussioner. Istället för att koncentrera allt detta fokus mot bilden tror jag att det personliga uttrycket föds ur vårat allra innersta och våra fotografier är i sin tur ett resultat av detta. Inte tvärtom..

Så jag tror på väsen, en besjälad skog och dansande älvor just för att jag behöver detta i min fotografiska process. Utan denna naturromantiska förhållning till mina motiv skulle bilderna bli platta, ointressanta och intetsägande. Egentligen är det inte något konstigt med detta. Skrockfullhet, folksagor och fantasiser har alltid präglat det mänskliga beteendet och tänkandet och gör det även idag. Om än i en ny förpackning och långt ifrån de klassiska skandinaviska folksagorna. Men de finns där, långt bak i det medvetande, varför inte känna efter?

Besjälad

Besjälad Tisdag 15 juni 2010, 03:16. 180 mm.

12 Comments

 1. Morgan 29 augusti 2010

  Här har du hittat en bild med själ, riktigt tjusig sådan och sköna färger.
  Morgan

 2. Karin 30 augusti 2010

  Vilken stämning din bild förmedlar, min fantasi går genast igång och undrar var du varit i för trollsk skog…? Just under hösten tycker jag det finns extra mycket magi i skogen. Så det är bara att njuta :-) / Karin

 3. Niklas 30 augusti 2010

  Morgan > Tackar!

  Karin > Absolut, vi längtar nog alla efter hösten :-) Kul att du gillar bilden Karin!

  /Niklas

 4. Anna 30 augusti 2010

  Man brukar ju använda ord som himmelskt och trollskt o.s.v. när man ska försöka sätta ord på känslor man får av en bild. Oavsett så vill man att något djupare ska besjäla bilden så att den talar till en.
  En vacker bild som förmedlar känslan av att någon lämnat kvar något i en annan tid som nu passerat förbi. Lite vemod men samtidigt ett tecken på liv.

  /Anna

 5. Birgitta 30 augusti 2010

  Det är en stark bild som ger både vemod och hopp i mina ögon. Gillar färgskalan. Vad gäller troll osv så har vi väl alla sett dem genom objektivet?
  /Birgitta

 6. Niklas 30 augusti 2010

  Anna > Tackar, du är en god bildkännare ;-) Och du har så rätt i de ord vi väljer att lägga i vår mun..

  Birgitta > Absolut, det har vi nog alla! Därför existerar dom..

  /Niklas

 7. Jörgen Håkansson 30 augusti 2010

  Vacker vemodig bild. Tycker den förmedlar en känsla av att sommaren är förbi denna gången.

 8. Eli 31 augusti 2010

  Utrolig stemningsfullt bilde, liker dette, taler rett til meg.

  Eli

 9. Jukka Lausmaa 31 augusti 2010

  Väl uttryckt Niklas, jag kan känna igen mycket i det du skriver. Visst kan man känna närvaron av ett och annat väsen när man är ute i skogen. :) Även för mig är det så att fantasin är en nödvändighet för att göra de bilder jag helst vill göra. Med din bild visar du att en enkel buske kan vara så mycket mer än bara en buske.
  /Jukka

 10. Niklas 31 augusti 2010

  Jörgen > Tack! Ja kanske det, även om den är tagen i juni :-)

  Eli > Kul! Alltid lika roligt när ens bilder blir uppskattade!

  Jukka > Tack för din kommentar! Vi tänker nog rätt lika i mycket :-)

  /Niklas

 11. Mathias LK 03 september 2010

  Bra skrivet, Niklas. Du har så rätt. Och bilden visar hur tydligt som helst vilket slit älvorna har med att hålla sina daggfällor. /Mathias

 12. Niklas 04 september 2010

  Tjena Mathias! Tackar!

  /Niklas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>