Vad är en personlig stil?

För mig handlar en personlig naturfotografisk bild om känslor. Att genom fotografier förmedla sina innersta drömmar, men också värna om att de blir begripliga för andra betraktare. Det finns många där ute som arbetar stenhårt med sin personliga stil och det verkar nästan vara ett kriterium för att idag bli erkänd som en ”duktig” amatör- eller professionell fotograf. Håller ni med mig? Precis lika svårt som det är att definiera en bra bild är det att hitta en bra förklaring till vad en personlig stil är. Har ni några bra förslag?

Jag har själv blivit publicerad på Darkroom in Northern Light, en blogg som värnar om fotografernas personliga stil. Det är det som är idén med hela bloggen, att låta fotografer som har en ”egen” bildstil få visa upp dem för en bredare publik. Problemet jag ställs inför är att jag själv vet hur min personliga stil ser ut, men följdfrågan blir då om ni vet hur detta uttryck gestaltar sig i mina bilder? Ser vi samma sak? Missuppfatta mig inte nu, jag tror och hoppas att min personliga stil (även om det är ett aningen urtvättat begrepp) når fram till er som ser och vill granska. Men finns det egentligen någon fotograf som fullt ut har lyckats att presentera ett unikt uttryckssätt som alla förstår? Den personliga stilen kanske istället är något som fotografen ger en antydan om som betraktaren sedan själv får tolka vidare på. Ett litet smakprov på mina drömmar som också kan vara en del av dina, om du bara släpper in mig?

Rådjurs perspektiv

Rådjurets perspektiv” Torsdag 11 mars 2010.

7 Comments

 1. Jukka Lausmaa 15 mars 2010

  Du ställer många svåra frågor. :) För mig handlar den personliga bilden, liksom för dig tror jag, att förmedla en känsla. Men det är bara ett fåtal av mina bilder jag betraktar som personliga i den bemärkelsen. Oftare handlar det om att göra en bild jag har en vision om. Målsättningen kan då vara att göra en estetiskt tilltalande bild, eller en bild som på något sätt väcker intresse eller en reaktion. Tycker det är viktigt att bilden kommunicerar med betraktaren på något sätt annars är den inte lyckad. Den personliga bildstilen tror jag är något man utvecklar mer eller mindre på samma sätt som språket, d.v.s. genom att se och inspireras av hur andra gör, testa sig fram och ändra, och inte minst lägga till sitt egna, tills man finner ett eget(?) uttryck som kommunicerar på ett sätt som man är nöjd med. Din bildstil tror jag mig känna igen. Jag förknippar den med spännande och lite annorlunda bildlösningar, med ett stort knippe närvaro och samhörighet med det du fotograferar.
  Mvh/Jukka

 2. Lars U 17 mars 2010

  Jag tror att det är oerhört svårt (och kanske rent av dumt) att medvetet försöka odla en egen stil. Tror att man låser sig vid vissa manér och bilder då. Helt nollställd tycker jag man ska försöka vara när man fotar och försöka bortse från allt vad stilar, trender o dyl heter. Göra de bilder man har planerat eller de man känner för just nu. Om det sen blir en personlig stil så är det nåt som växer fram av sig själv (eller inte!).
  //Lars U.

 3. Morgan 17 mars 2010

  Det där med personlig bildstil är nog något som varje fotograf får stå för själv, det finns många fotografer vars bilder blir väldigt lika varandra men dom håller stenhårt på sin personliga bildstil och det är rätt. Men det känns som väldigt mycket upprepning och frågan är vems bildstil som är den äkta och vem är det som härmar!? Personligen tänker jag nog inte så mycket på vad min personliga bildstil är utan jag fotograferar dom motiven jag vill. När man tittar runt på många bloggar nu så blir inspirationen mindre och mindre eftersom många tar efter varandra. Jag tycker nog inte att man ska fokusera alltför mycket på just vad personlig bildstil är egentligen utan bara fortsätta fotografera och lära sig se motiven överallt. -Ett bra inlägg detta som är ett stort ämne!
  Morgan

 4. Niklas 19 mars 2010

  Jukka Lars och Morgan > Så en planering eller medvetet val av fotografering är en sämre väg att gå än att planera sin bildstil? Jag menar inte detta som ett hån utan bara en förundran om vad ni tycker? Bör man inte vara medveten om den ”konst” man skapar, hur den kommer till och varför?

  /Niklas

 5. Jukka Lausmaa 19 mars 2010

  Nej, något sådant har jag inte påstått. Jag skrev: ”Den personliga bildstilen tror jag är något man utvecklar mer eller mindre på samma sätt som språket, d.v.s. genom att se och inspireras av hur andra gör, testa sig fram och ändra, och inte minst lägga till sitt egna, tills man finner ett eget(?) uttryck som kommunicerar på ett sätt som man är nöjd med.” Detta tror jag är en både medveten och omedveten process. Den medvetna har man kontroll över och kan planera, men knappast den omedvetna. Kanske är det den senare komponenten som ger det äkta personliga uttrycket? Men för egen del funderar jag inte så mycket på detta, jag är nog mycket inne på samma linje som Lars skriver i sin sista mening. Vet inte om detta var ett förtydligande?
  /Jukka

 6. Morgan 20 mars 2010

  Klart man bör vara medveten om det man skapar, men just varför något kommer till kan ju bero på olika saker. Tex syftet med bilden, det handlar ju om vad man vill visa och hur man vill visa detta. Varje bild man tar finns ju oftast någon tanke bakom om just hur man vill att andra ska få se ”din” bild. Att tyda vad fotografen känt när bilden blev till är nog inte så lätt, när jag tittar på bilder tänker jag inte ens på vad fotografen haft för känslor när bilden tagits. Känslorna för bilden är något som jag som betraktar bilden vill känna. En bra fotograf tror jag kan hitta känsla i bilder överallt när som helst.
  Morgan

 7. [...] dynamiska personliga stilen Ämnet har berörts tidigare, se exempelvis Vad är en personlig stil. Till denna post fick jag intressanta kommentarer om än få. Bland annat framlades att sökandet [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>